Het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant ondersteunt innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn. De subsidie stelt aanvragers in staat een vernieuwend initiatief of een nieuwe ontwikkeling in gang te zetten, aanvullend op de reguliere activiteiten. Belangrijk daarbij zijn samenwerkingsverbanden met andere Brabantse partijen, ook in andere sectoren dan cultuur, en hoe je een rol vervult in de ketens binnen de culturele infrastructuur.
De volledige aanvraag van deze projecten kun je vinden in het overzicht van aanvragen voor de subsidie impulsgelden in 2022. De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door Provincie Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.
Bekijk onze mogelijkheden voor advies en financiering met impulsgelden
Circus Kapel
Circus Kapel is een initiatief van Buro Piket en Festival Circolo. De initiatiefnemers merken dat er een groeiende behoefte is aan geschikte residentieplekken waar circusartiesten op niveau en gedurende een langere periode voorstellingen kunnen ontwikkelen. Met de oprichting van de Circus Kapel in ‘s-Hertogenbosch willen zij in deze behoefte voorzien, en daarmee een impuls geven aan de rijke circustraditie van Brabant. Om de ruimte in te richten en deze op termijn duurzaam te kunnen exploiteren ontvangt Stichting Circus Kapel een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma. Festival Circolo maakte in 2017 gebruik van een kennisvoucher uit de impulsgelden voor het aanscherpen van hun positionering.
Paradox Jazz Orchestra
Paradox Jazz Orchestra, het in 2019 opgerichte Tilburgse jazzorkest, speelt sinds 2020 succesvolle concerten. Tijdens deze concerten, maar ook in de albums die het orkest uitbrengt, wordt telkens een bepaald thema uitgelicht. Zo staat iedere keer een orkest, arrangeur of componist centraal. De ambitie van het orkest en dirigent Jaspers Staps is dan ook om de bigbandcultuur levend te houden. Om deze ambitie verder vorm te geven, het publiek te verbreden, de financieringsmix te versterken en een meester-gezelprogramma op te zetten, ontvangt Paradox Jazz Orchestra een bijdrage uit de impulsgelden. In 2021 ontving het orkest een bijdrage uit de impulsgelden voor de crowdfunding van hun debuutalbum met muziek van The Skymasters. In 2022 heeft Paradox Jazz Orchestra een crowdfunding-campagne lopen voor het financieren van een tweede album .
Annemijn Rijk - Body of Art
Annemijn Rijk maakt met Body of Art voorstellingen en installaties op het snijvlak van dans, installatie, film, performance en beeldende kunst. Met haar artistieke werk maakt ze maatschappelijke thema’s invoelbaar. Haar kennis en werk heeft Annemijn Rijk de afgelopen tijd niet alleen in de cultuursector, maar ook in andere domeinen kunnen delen. Deze ontwikkeling wil ze graag voortzetten door met een bijdrage uit de impulsgelden haar artistieke onderzoek te verdiepen, de organisatie te verstevigen en nieuwe verbindingen te leggen met instellingen in andere domeinen.
fotografie: Loet Koreman
Vrouw Muskens
Kunstenaarscollectief Vrouw Muskens is gevestigd in een voormalige leerlooierij in het Brabantse Dongen, een plaats waar kunstenaars gedurende de 19e eeuw regelmatig naartoe trokken. In de geest van de herberg van Vrouw Muskens, waar veel van deze kunstenaars verbleven, faciliteert het collectief met een gastatelier ruimte aan residenten om te werken. Op het naastgelegen GGz-terrein overnachten de residenten en worden zij deel van de dagelijkse leefomgeving van de cliënten. Op deze manier worden de residenten niet alleen uitgedaagd om nieuw autonoom werk te maken, maar ook om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de cliënten en/of het personeel van GGz Breburg. Vrouw Muskens ontvangt een impulsbijdrage om onder andere te investeren in structurele samenwerkingen en de residenties verder uit te breiden en te promoten.
fotografie: Vrouw Muskens - Stijn Rompa
Paleis voor Volksvlijt - Praktijk LAB
Paleis voor Volksvlijt heeft een heel eigen methodiek ontwikkeld voor het maken van producties in samenwerking met de wijkbewoners. Deze methodiek wil de organisatie graag doorgeven aan de nieuwe generatie makers. Daarom start zij een Praktijk LAB voor community art om jonge makers, marketeers en producenten hierin op te leiden. Daarvoor ontvangt Paleis voor Volksvlijt een bijdrage uit de impulsgelden. Paleis voor Volksvlijt ontving in 2019 eerder een impulsbijdrage voor de professionalisering en doorontwikkeling van de organisatie.
Grafisch Atelier Den Bosch
In 40 jaar is het Grafisch Atelier Den Bosch, kortweg GA, uitgegroeid van louter faciliterende grafiekwerkplaats naar een kenniscentrum met grote expertise en een knooppunt waarin makers elkaar vinden. Eerdere kennisvouchers (2017, 2020) en een subsidie uit de impulsgelden (2018) hebben bijgedragen aan deze ontwikkeling. Met een nieuwe bijdrage uit de impulsgelden ontwikkelt GA zich verder als kenniscentrum voor grafiek, en als verbinder tussen makers en instellingen. Den Bosch is met SPARK Makers Zone (technisch makerslab met high end techniek zoals 3Dprint en lasersnijden), Cor Unum (Keramisch makerslab), het Glaslab (makerslab voor Glas) en kunstacademie Sint Joost rijk aan makersplaatsen. GA trekt de kar voor een verdergaande samenwerking tussen deze makersplaatsen.
Katinka Versendaal - The Eatelier
Als food designer verdiept Katinka Versendaal zich in technisch-wetenschappelijke innovaties en sociaal-culturele trends om te kijken wat deze betekenen voor onze manier van eten, nu en in de toekomst. Met The Eatelier ontwikkelt ze speculatieve gastronomie, menu's die verkennen hoe een alternatieve en betere toekomst er uit zou kunnen zien op ons bord. Met een kennisvoucher (2020) stelde ze eerder een heldere visie en strategie op voor de ontwikkeling van The Eatelier. In Venetië onderzocht ze de foodscape van de streek, de relatie tussen het landschap en lokale voedsel, en baseerde daarop een regeneratief menu, gericht op het herstel van het ecosysteem. De bijdrage uit de impulsgelden zet Versendaal in om deze methodiek te valideren en schaalbaar te maken. De volgende gebieden die ze onderzoekt zijn Hamburg , Amsterdam en de Waddenzee. Op DDW 2023 presenteert Versendaal haar bevindingen en resulaten.
Hall of Fame
Onlangs is het Tilburgse podium en skatepark Hall of Fame volledig gerenoveerd. De vernieuwing van het pand wordt aangegrepen om het publiek en de activiteiten te verbreden. Als laagdrempelige ontmoet- en broedplaats ziet de organisatie een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd om het cultureel ondernemerschap onder jongvolwassenen een impuls te geven. Voortaan opent Hall of Fame structureel haar deuren en ateliers om ontmoeting en kruisbestuiving mogelijk te maken. Een programmamaker daagt de bezoekers uit om met zijn begeleiding en ondersteuning twee activiteiten per maand te organiseren. Daarnaast ontwikkelt Hall of Fame een werelds programma dat gedragen wordt door niet-westerse gemeenschappen.
Dukebox
Dukebox maakt zich sterk voor een duurzame en professionele urban scene in Den Bosch. De organisatie wil als platform urban initiatieven en individuele urban beoefenaars inspireren en zowel met elkaar, als met partijen buiten de urban scene verbinden. Daarnaast (co-)creëert en faciliteert Dukebox projecten. Tegelijkertijd draagt Dukebox hiermee bij aan de ontwikkeling van jonge urban talenten. Eerder ontving Dukebox een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma om een stevigere zakelijke basis te leggen. Nu wil de organisatie op verschillende onderdelen een professionaliseringsslag maken, om zo nog beter bij te kunnen dragen aan de versterking van de Bossche urban scene.
Nederlands Silent Film Festival
Het Nederlands Silent Film Festival (NSFF) is het grootste filmfestival van Nederland op het gebied van stille film en vindt jaarlijks in januari plaats in Eindhoven. Muzikale begeleiding van de films speelt neemt een belangrijke plaats in op het festival. Herontdekte films en nieuwe vondsten krijgen er een plek, en NSSF stimuleert als kenniscentrum ook onderzoek naar de stillefilm. NSSF zet de bijdrage uit de impulsgelden in voor het professionaliseren van de organisatie en het vergroten van het publieksbereik, om daarmee meer financieringsmogelijkheden te ontwikkelen.
Heksenjacht in Peelland
In 1595 werden in Peelland 25 vrouwen vervolgd op verdenking van hekserij. Opmerkelijk genoeg is deze zwarte bladzijde nagenoeg geheel uit het collectieve bewustzijn verdwenen. Met een route van permanente kunstwerken wordt het verhaal van de vrouwen die zijn omgekomen zichtbaar gemaakt. De gemeenten Helmond, Asten, Someren, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende en Cranendonck werken hiervoor samen met Bureau Franken, Uitgeverij Veerhuis, BGTS Natuurpark de Groote Heide, het Van Abbemuseum en Kunstloc Brabant. De bijdrage uit de impulsgelden wordt ingezet om zes werkateliers te organiseren waarbij professionele kunstenaars op locatie en samen met de lokale stakeholders aan de slag gaan, om per locatie tot een definitief ontwerp te komen. Het complete proces van de werkateliers wordt mede begeleid, gevolgd en gedocumenteerd door het Van Abbemuseum.
Wiosna van Bon
Met haar project Family Stranger (waarvoor Wiosna al een succesvolle crowdfunding met ondersteuning uit de impulsgelden voor afrondde) maakte Wiosna van Bon al veel indruk als documentair fotografe. Wiosna zet zich in om, middels fotografie, gevoelige of moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Hiervoor zoekt zij ook de samenwerking op met het sociaal domein. Om deze samenwerking te verduurzamen en haar artistieke praktijk te ontwikkelen ontvangt zij een bijdrage uit de impulsgelden. Dit is tevens een vervolg op haar kennisvouchertraject, ook ondersteund met een bijdrage uit de impulsgelden.
POPEI
POPEI is een broedplaats voor talentvolle muzikanten in Eindhoven. Was het voorheen vooral een repetitieruimte voor bands, nu ontwikkelt POPEI zich meer als makersplaats voor popmuzikanten in de breedste zin. Naast bands zijn er ook singer-songwriters, producers, deejays en rappers, die ieder hun eigen behoeftes aan ruimte en faciliteiten hebben. Om de volgende stap in deze ontwikkeling te maken wordt de bijdrage uit de impulsgelden ingezet voor een fysieke en inhoudelijke herinrichting. Bestaande ruimtes worden omgebouwd in een creative room met flexplekken, en twee kleinere repetitieruimtes voor singer-songwriters en producers. Ook wordt er gewerkt aan de profilering onder de muzikanten die eerder niet bij POPEI terecht konden, en aan de zakelijke verhuur.
Oatmilk Studio
Oatmilk maakt kleinschalige musicals in samenwerking met jonge creatieven. De musicals gaan over Millenials en Generatie Z en worden vertoond in Nederlandse theaters. Oatmilk wil hiermee het musicalgenre vernieuwen, door nieuwe doelgroepen te betrekken en bereiken, zowel aan de productie- als publiekskant. Door de investering van impulsgelden in samenwerkingen met het onderwijs, personeel, marketing en artistiek onderzoek hoopt het initiatief uit te groeien tot een belangrijke speler in het musicallandschap.
Watershed
Watershed is een jonge en ambitieuze literaire organisatie die zoekt naar vernieuwende vormen van talentontwikkeling en literaire publieksactiviteiten. Met een bijdrage uit de impulsge;den werken zij aan een meer heldere en nationale profilering en verdere professionalisering
van de marketing. Ook investeert Watershed in een betere toegankelijkheid van het on- en offline aanbod, met name voor groepen met een fysieke beperking.
BO Diversity
BO Diversity zet zich in voor het creëren van bewustwording over vooroordelen, stereotyperingen en taboes door middel van tentoonstellingen, campagnes en (kennis)evenementen. Hiermee informeert BO Diversity mensen vanuit een intersectionele benadering op toegankelijke wijze over diversiteit, om zo de acceptatie van gemarginaliseerde groepen in de maatschappij te vergroten. Bij de realisatie van deze projecten betrekt de organisatie getalenteerde makers. Om haar positie te verstevigen, wil BO Diversity gaan onderzoeken hoe zij zich op een effectievere manier kan positioneren in het Brabantse culturele veld, haar bereik kan vergroten en haar projecten kan verduurzamen.
Better Get Hit Festival
In 2019 vond de eerste editie van Better Get Hit (In Your Soul) plaats, een festival met een genre-overstijgende programmering waarmee de diversiteit van Afro-Amerikaanse muziek gevierd wordt. Sindsdien organiseerden de initiatiefnemers een aantal warming-up events in aanloop naar de tweede editie van het festival, die dit jaar plaats zal vinden. Naast (inter)nationale artiesten met wortels in de Afro-Amerikaanse muziek wordt op het festival ook podium geboden aan opkomende Brabantse talenten. De impulsbijdrage wordt ingezet om de organisatie van het festival te versterken en het concept van Better Get Hit nog verder uit te breiden.
het zuid land - het clubhuis
Het Bredase theathergezelschap ‘het zuid land’ maakt voorstellingen met jonge spelers tussen de 10 en 14 jaar voor een volwassen publiek. Met ‘het clubhuis’ creëren zij een plek waar kinderen de regels bepalen, de regie in handen nemen, en waar ze zich op het gebied van theater kunnen ontwikkelen. Door zicht te richten op een jongere groep van kinderen wordt hiermee de talentontwikkelingsketen in Breda uitgebreid. De bijdrage uit de impulsgelden wordt ingezet om het clubhuis te ontwikkelen en de organisatie te versterken en professionaliseren.
Goeikes
Goeikes is een tweejaarlijks fotofestival in de regio Helmond, waar foto’s van zowel professionals als amateurfotografen worden tentoongesteld. Het festival is gratis te bezoeken, vindt plaats in de openbare ruimte en speelt in op aansprekende en toegankelijke thema’s. Ook worden de deelnemende amateurfotografen gedurende anderhalf jaar begeleid door professionals en docenten bij het maken van hun fotoseries. Laagdrempeligheid, verbinding en culturele betrokkenheid staan dan ook centraal bij het organiseren van het fotofestival. Voor eerdere edities van het festival realiseerde Stichting Goeikes een fotoboek en een expositie door middel van crowdfunding, met ondersteuning uit de impulsgelden. Nu wil de organisatie met de subsidiebijdrage uit de impulsgelden het fotofestival doorontwikkelen en verankeren als terugkerend evenement in de regio Helmond en in Brabant.
Albert van Abbehuis
Het Albert van Abbehuis is een historische Eindhovense villa die in 1957 door de familie van Abbe aan de gemeente Eindhoven is
geschonken om er culturele activiteiten voor de stad in te ontplooien. Vanaf 2015 had het huis een tijdelijke positie in het
Eindhovense en Brabantse culturele veld. Nu er meer zekerheid is over het behoud van de locatie wordt de bijdrage uit de impulsgelden benut om de organisatie te ontwikkelen en de programmering uit te breiden. Het Albert van Abbehuis wil een waardevolle stimulans zijn voor de beeldende kunst in Eindhoven en de regio, door middel van tentoonstellingen, workshops met een uitgebreid randprogramma.
Verhalis - Namen en Nummers Brabant
Het herdenken van de holocaust is steeds lastiger en onpersoonlijker, doordat er nauwelijks meer overlevenden zijn, die de verhalen uit eerste hand kunnen vertellen. Het project Namen en Nummers geeft deelnemers de mogelijkheid om zich met hun hart te verbinden met een levensverhaal van een van de slachtoffers uit zijn of haar stad, waardoor de herdenking heel intens wordt en aan betekenis wint. Zo maakt Verhalis lokale geschiedenis beleefbaar. Bewoners zetten hun verbeelding in om stadsgenoten te herdenken met kleine kunstwerkjes. Namen en Nummers Brabant komt voort uit het Amsterdamse project NamenenNummers.nl, waarmee sinds 2012 jaarlijks op het Kastanjeplein de weggevoerde Joden uit de 2e Oosterparkbuurt op 4 mei werden herdacht. In 2021 is er in Tilburg een eerste tijdelijk monument gemaakt voor de ruim 140 Joodse Tilburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Plannen zijn om ook in Breda, Eindhoven, Oss en Den Bosch nieuwe vormen van herdenken te ontwikkelen met gebruik van kunst en participatie.
Oortwolk
Met jeugdtheatergezelschap Oortwolk maakt Suzanne van der Horst interactief theater om bij kinderen het gesprek over gevoel op gang te brengen. Met behulp van een kennisvoucher werd eerder een strategie opgesteld en uitgevoerd om zich als nieuw jeugdtheatergezelschap te introduceren en profileren. Met een bijdrage uit de impulsgelden gaat Oortwolk zich verder ontwikkelen van een organisatie die losse projecten initieert, naar een jeugdtheatergezelschap met een eigen signatuur.
Pennings Foundation
Pennings Foundation is een Eindhovens presentatie- en kennisplatform voor fotografie en videokunst. Pennings scout en begeleidt talent, en stimuleert kennisdeling onder makers. Met de bijdrage uit de impulsgelden worden twee floormanagers aangesteld, waardoor er tijd en aandacht vrijkomt voor het behalen van de artistieke en zakelijke doelstellingen.
Wil je meer weten over de subsidie impulsgelden?
Of wil je je plan met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.
Iris Bloemers
Subsidiecoördinator. Iris is tijdelijk gedetacheerd naar de Provincie Noord-Brabant013 464 82 47